Depresyon hakkında pek çok söylenti ve tanımları duymuşsunuzdur. Belki de çevrenizde depresyon yaşayan bir tanıdığınız olmuştur. Bu gibi durumlarda nasıl tepkiler verirsiniz? Amerikan Psikoloji Derneği (APA)’nin tanımına göre depresyon sadece üzüntü durumundan ibaret değildir ve depresyon durumunda kişi günlük aktivitelerinde aksama, ilgi eksikliği, aşırı uyku veya uykusuzluk, kilo kaybı veya alımı, değersizlik ve hatta intihar düşünceleri deneyimleyebilir.

Depresyon en sık görülen ruhsal bozukluk olarak bilinmesinin yanında tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. İlaç kombinasyonlarının yanısıra terapi ile iyileşme sağlanabilir. Kişinin tedavi süresi boyunca çevresindeki insanlardan destek alması süreci daha olumlu etkileyecektir. Depresyon geçiren kişilerin yakınları ile konuşarak sosyal destek alması da tedavinin bütünleyici oluşu anlamında kişiye fayda sağlamaktadır. Bazı durumlarda depresyon deneyimleyen kişi yeterince sosyal destek almayabilir, aksine çevresinden olumsuz tepkiler alabilirler. Bu durumlarda kişinin tedavi süreci olumsuz etkilenebilir, uzayabilir veya örselenebilir. Depresyonda olan bir yakınımıza nasıl davranmamız gerektiğiyle ilgili bazı durumlar ve öneriler mevcuttur. Yapılabilecek en önemli şey kişinin tedavisine destek olmak ve süreç boyunca kendisinin yanında olduğunuzu hissettirmektir. Bazı vakalarda depresyon süreci daha kısa olabilirken, bazı vakalarda bu durum uzayabilir. Bu noktada kişiye karşı sabırla yaklaşmak ve duygusal destek vermek kişinin size olan güvenini artıracak ve bu süreçte kendisini değerli hissettirecektir. Depresyonda olan kişiyi sosyal aktivitelere katılması için teşvik edebilirsiniz fakat bunu aşırıya kaçmadan ve çok ısrarcı olmadan yapmakta yarar vardır. Çünkü aşırı ısrar kişide suçluluk duygusunun artmasına da neden olabilmektedir. Öte yandan depresyondaki kişiyle konuşmanız ve onu zorlamadan iletişim kurmanız kişiye iyi gelecektir. Bunu yaparken kendisini yargılamadan dinlediğinizden emin olun ve bunu karşı tarafa hissettirin.

Depresyondaki kişinin sadece yanında birileri olduğunu bilmeye ihtiyacı olabilir, “Ben senin yanındayım, yapabileceğim bir şey olursa da her zaman benimle paylaşabilirsin.” şeklinde yaklaşımınız kişiye yalnız olmadığını hatırlatacaktır. Aynı zamanda kişiyle birlikte aktiviteler planlayabilir ve kendisine de teklif edebilirsiniz. Bu aktivitelerin çok karmaşık aktiviteler olmamasına özen gösterin, aksi halde kişi kendisini yetersiz hissedebilir ve aktivite yapmaya daha da uzak durabilir. Bu aktiviteler birlikte film izlemek, yürüyüşe çıkmak gibi basit ve kısa aktiviteler olabilir. Eğer tüm çabalarınıza rağmen bir gelişim görmüyor veya kişiye ulaşamadığını düşünmeye başlarsanız paniğe kapılmamanızda ve kişiye karşı tavır almamanızda fayda var. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu hastalıkta sabırlı olmak en önemli noktalardan biri ve her kişinin iyileşme süreci biricik ve tektir. Kişinin terapi ve ilaç desteklerinin yanısıra sosyal destekleriyle de iyileşme süreci teşvik edilir ve başarıya ulaşılır.

Çalışma Saatlerimiz

9:00 – 18:00
Pazartesi - Cumartesi

Bize Ulaşın

Teşvikiye mah, Hüsrev Gerede cad.
No: 92 Sema Apartmanı Kat: 2 Daire: 6 34365
Şişli/İstanbul
Tel: +90 533 024 7806

Sentia Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım