Kitap okuma alışkanlığının her yaşta ve her dönemde bireye önemli katkılarının olduğu tüm uzmanlarca kabul edilmektedir. Bunun yanısıra çocukların gelişiminde kitap okumanın yararları da oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Zihin ve dil gelişimini destekleyen bu alışkanlık, aynı zamanda çocuğun sosyal ve duygusal becerilerine de katkı sağlamaktadır. Pediatri ve çocuk psikolojisi uzmanlarınca çocuğa 6. Ayından itibaren kitap okumak çocuğun bilişsel ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Çocuğa erken dönemde kitap okunması pasif bir aktivite gibi değerlendirilse de aslında oldukça değerli ve çocuk için gelişimi destekleyici bir aktivitedir. Okul öncesi dönemde kitap okunan veya okuyan çocukların dil becerileri daha hızlı gelişebilir, aynı zamanda dinleme kabiliyetleri gelişebilmektedir. Özellikle 0-3 yaş döneminde çocuğun erken dönem gelişimleri hem sosyal hem de bilişsel anlamda desteklenmektedir. Çocuğun çok erken yaşlarda dil ve kelime dağarcığının zenginleşmesi sağlanır ve çocuğun çevresiyle olan iletişimi gelişir. Kullanılan kelime dağarcığı genişledikçe, çocuk duygu ve düşüncelerini çevresiyle çok daha rahat ve zengin bir biçimde paylaşabilir. Bu anlamda, çocuğun bilişsel gelişimi desteklenirken aynı zamanda duygusal gelişimi de desteklenir. Öte yandan, kitap okuyan çocuk okuduklarını zihninde canlandırdığı için çocuğun hayal gücü gelişir ve empati becerisi desteklenir. Çocuk kitaptaki kahramanları tanırken aynı zamanda hikâye anlatımı becerisini geliştirir. Hikayelerde tanık olduğu karmaşık ve kompleks cümleleri tanımaya başlar ve dil bilgisi gelişir. Bu gibi birbirine bağlı bir şekilde çocuğun bütünsel anlamda gelişime kitap okumanın katkısı oldukça fazladır.

Kitap okumanın çocuğa sayısız faydalarından belki de en önemlisi anne ve babasıyla kitap yoluyla kurduğu iletişim biçimi denebilir. Çocuğuna doğumundan itibaren kitap okuyan anne ve baba ile çocuk arasındaki duygusal bağ zenginleşir ve derinleşir. Konuyla ilgili yapılan bazı çalışmalara göre, anne karnındayken sesli bir şekilde düzenli kitap okunduğunda, doğum sonrasında çocukların hikaye ve kitaplara karşı ilgisi daha fazla olmaktadır. Benzer şekilde, düzenli biçimde kitap okunan çocuk, rutin işlerden kolayca sıkılan çocuklara göre daha sabırlı olmaktadır ve iletişimi daha güçlü olmaktadır.

Sınırsız faydalarının olduğu bilinen bu alışkanlık, ebeveynlerce çocuklara kazandırılmalı ve çocuğa bu alışkanlık aşılanırken ebeveynlerin de birer rol model olarak birer kitap okuyucusu olması önem taşımaktadır.

 

Kaynakça:

Tanju, E. H. (2010). Çocuklarda Kitap Okuma Alışkanlığı’na Genel Bir Bakış. Home » DergiPark. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/197991

 

Çalışma Saatlerimiz

9:00 – 18:00
Pazartesi - Cumartesi

Bize Ulaşın

Teşvikiye mah, Hüsrev Gerede cad.
No: 92 Sema Apartmanı Kat: 2 Daire: 6 34365
Şişli/İstanbul
Tel: +90 533 024 7806

Sentia Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım