Deneyimsel Oyun Terapisi

Deneyimsel Oyun Terapisi, çocuğun duygularını oyunun sembolizmi aracılığıyla ifade etmesine izin vermeye odaklanır. Çocukla güven oluşturmak, onaylamak, saygı duymak ve duygularını ifade etmesini desteklemek bu teoride terapistin önemli rolüdür.

Oyun terapisi bazen yetişkinlerle birlikte kullanılsa da, öncelikle 3 ila 12 yaş arasındaki çocukların hayatlarını keşfetmelerine ve oyun yoluyla bastırılmış duygu ve düşüncelerini özgürce ifade etmelerine yardımcı olmak için kullanılan psikoterapi tekniğidir. Oyun normalde çocuğa çok az kural veya sınırın uygulandığı, özgür ifadeyi teşvik eden ve terapistin çocuğun seçimlerini, kararlarını ve oyun stilini gözlemlemesine izin veren güvenli, rahat bir oyun odasında gerçekleşir. Amaç, çocukların kendilerini daha sağlıklı yollarla ifade etmeyi öğrenmelerine, daha saygılı ve empatik olmalarına ve sorunları çözmenin yeni ve daha olumlu yollarını keşfetmelerine yardımcı olmaktır.

Ne zaman kullanılır?

Oyun, sosyal veya duygusal eksiklikleri olan çocukların daha iyi iletişim kurmayı, davranışlarını değiştirmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve başkalarıyla olumlu şekillerde ilişki kurmayı öğrenmelerine yardımcı olur. Ciddi bir hastalık veya hastaneye yatış, aile içi şiddet, istismar, travma, aile krizi veya çevrelerinde üzücü bir değişiklik gibi hayatlarında stresli olaylar yaşayan veya bunlara tanık olan çocuklar için uygundur. Oyun terapisi, akademik ve sosyal sorunları, öğrenme güçlüğü, davranış bozuklukları, kaygı, depresyon, keder ya da öfke gibi sorunları olan, dikkat eksikliği bozukluğu olan ya da otizm spektrumundaki çocuklara yardımcı olabilir.

Deneyimsel oyun terapisi 5 aşamadan oluşur:

Keşif Aşaması: Çocuk odayla, terapistle ve bu yeni kendine dair beklentileri ile tanışır.
Güveni test etme: Çocuk kendi için önemli olan bilgileri vermeye geçmeden önce terapistin kendine bağlılık düzeyini değerlendirmelidir. Bu aşamanın amacı terapist ile güven ilişkisi oluşturmaktır.
Bağlılık Aşaması: Çocuk kişisel olarak anlamlı duygusal temalar içeren fantezi oyuna başlar. Çünkü çocuk terapiste güveniyordur ve terapisti fantezi oyununa davet eder. Bu aşamada çocuğun oyunu çok yoğun ve hararetlidir. (pressured)
Terapötik Büyüme Aşaması: Sahip olduğu duygusal acıyla yüzleşmesi ile birlikte çocuk kişisel güçlenme hissini geri kazanmaya başlar. Böylece, acı veren olay ya da ilişki nedeniyle bir zamanlar atladığı gelişimsel aşamalara ulaşmaya yönelik olarak büyümeye başlar.
Sonlandırma Aşaması: Oyun gerçek yaşam prova temasını işlemeye başladığında sonlandırma uygundur. Ancak çocuk sonlandırma için hazırlanmalıdır. İlişkinin sonlanmasını kabul etmede çocuğa destek olmak ve terapötik birlikteliği korumak önemlidir.

Kaynak:

https://www.psychologytoday.com/intl/therapy-types/play-therapy

Norton, C& Norton, B. Reaching Children Through Play Therapy. 2nd Edition. White Apple Press. Denver: 2002.

Çalışma Saatlerimiz

9:00 – 18:00
Pazartesi - Cumartesi

Bize Ulaşın

Teşvikiye mah, Hüsrev Gerede cad.
No: 92 Sema Apartmanı Kat: 2 Daire: 6 34365
Şişli/İstanbul
Tel: +90 533 024 7806

Sentia Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Web Tasarım